Spreke lærere på ÅUS

Noen av våre spreke lærere ved Åmot Ungdomsskole; Olav, Bente og Arne Vegard vil atter en gang ta sykkelen fatt på den lange turen til Lillehammer. Alle har hver sin taktikk for å komme over, men vil de klare det…? De er godt forberedt, de stiller uansett vær, og gleder seg til start!

Alle gode ting er 3
Bente er den eneste kvinnelige læreren fra ÅUS som skal sykle birkebeinerrittet i år.


Bente starter for tredje gang.

Hun har deltatt i Gruverittet for ikke så lenge siden som hun var sånn passe fornøyd med.

Hun har vært med i Birkebeinerrittet 2 ganger tidligere og har klart merket begge gangene, så nå er det hennes 3. gang. Denne gang, i klasse K40-44. Hun tror hun stiller uansett vær.

Hun prøvde birkebeinertrasèen for ca 14 dager siden.

"Det eneste som kunne hindre meg i å delta måtte vært hvis jeg ble syk, eller om sykkelen knakk sammen," smiler hun.  

Bente stiller til start med ny sykkelbukse og Trek-sykkelen sin, som hun er veldig fornøyd med. Taktikken blir å forholde seg til fjorårets plasseringstider, men målet er å sykle bedre enn i fjor, som var 4.27 timer.

For å lade opp til rittet spiser hun vanlig mat, men tenker litt på karbohydratene. Så spagetti er en god løsning for Bente.  

Hun har trent jevnt i hele sommer, så det kommer til å bli en rolig uke før rittet. Hardtrening tirsdag, ellers rolig.

Hun har sand, og litt engergigivende sjokolade i sekken sin, som kan være godt å ha på en sånn utfordring.

Hun er litt smånervøs, og ganske spent, men hun gleder seg. ”Det skal bli godt å få starta og bli ferdig med det, egentlig,” legger hun til.

11. gangen
Det er nå den 11. gangen Olav Skjæret skal ta den lange ferden over fjellet til Lillehammer. Den spreke læreren på Åmot ungdomsskole har til sammen klart 6 merker tidligere.


Olav Skjæret var møkkete etter målpassering i fjor..

For at Skjæret skal bli fornøyd denne gangen, må han klare tiden 3.40 t eller bedre, og så klart, klare merket!

Noe han ikke er fornøyd med, er rittet han deltok i tidligere i år. Rittet i Folldalen: ”Det var en fæl tur!” flirer han.

Han har syklet over fjellet en gang før i år, men da syklet han ikke til Lillehammer, men til Imsdal. Altså, han tok til høyre i stedet for til venstre oppi Åstadalen.

Uansett vær
Olav stiller i klasse M35 og sykler uansett vær! Han har en praktfull Hardrocks heliumsykkel som han har klart merket med før. I sekken har han sand og bøtesaker i tilfelle punktering. For å holde seg i form trener han 5-6 ganger i uka.

Han spiser ikke noe spesiell mat før rittet, men morgenen før, lader han opp med å spise en god frokost!

”Taktikken er å gå ut hardt og sprekke før Sætra, tenker jeg, hehe, sånn som alle år før!” avslutter Skjæret med et glis.

Håper på fint vær
Dette blir den 13. gangen over fjellet for den ivrige syklisten, Arne Vegard Sveen.


Arne Vegard har stilt alle de 13 gangene..

I alle år har han klart merket, bortsett fra i fjor. Da brukte han over 4 timer for han var dårlig trent, også likte han ikke været. ”Det regna og så var det bløte løyper,” forteller han. Målet hans med årets ritt er å få merket, som mange andre.

Sveen har ikke deltatt i andre ritt tidligere i år, så dette blir hans første men ikke minst lengste!

Han stiller i klasse M50-54, uansett værforhold. Men han er avhengig av briller så han kan få litt problemer med å se, hvis det regner. Så han håper på fint vær.

”2 Danger”
Han har hatt mange sykler oppover åra, men i år går han for merket ”2 Danger”, som ikke selges her på norske markeder. Han fikk sykkelen på døra, som han hadde bestilt fra tysk internett for halv pris som han er veldig stolt av.

Han trener flere ganger i uka, fra 4-5 ganger. ”Så lenge man er mosjonist som meg, så har man et mål å trene mot. Og man blir motivert av det målet,” forteller han.

I sekken har han en vindjakke, sand for å utjevne vekten, to ekstra slanger, gasspatron, pumpe og et mini reparasjonssett, som kan komme godt med under ferden over fjellet.

Under et ritt for noen år siden punkterte han, men klarte og skifte ny slange på 7 min, og fikk sin beste tid den gangen.

I 2001 på vei ned fra Sjusjøen i 60 km/t krasjet han med en sau og ble kastet over styret. Den dramatiske hendelsen forårsaket ingen bruddskader, sauen stakk av og Arne Vegard kom seg i mål. Disse er de eneste uhellene han har hatt i løpet av alle de årene han har deltatt i birkebeinerrittet (fra det første rittet for tretten år siden i 1992).

Den siste uka passer han på å spise litt mer spagetti enn han pleier, men ellers vanlig norsk mat.

Sveens taktikk er å unngå å åpne for hardt, for hvis man prøver å henge med de beste, sliter man seg fort ut. ”Jeg har pleid å åpne for hardt,” smiler han. 

De største forandringene som har skjedd i Birkebeinerrittet siden 1992 ”er vel økningen på hvor mange som deltar, utstyret, og at det er folk fra andre land med,” forteller Arne Vegard.

Det at VM er her i år, er en bra ting, synes han.

Han har ikke testet løypa enda, men syklet opp til Djuposet i går (mandag), for å ta bilder, men det var masse stein og ujevnt terreng, så det er litt vanskeligere forhold enn det var i fjor.


Arne Vegard stilte med denne sykkelen for 13 år siden..


 

 


| Forside | Redaksjonen | Historie | Ritt-info | Før start | Årets ritt |
| Multimedia | Lokalstoff | Resultater | Annonsere? | E-post |